Lika säkert som våren är på väg är det att det är deklarationstider på gång. För många privatpersoner är det en ganska enkel sak. Deklarationen kommer digitalt. Man kontrollerar de förtryckta beloppen. Signerar med bank id. Klart. 

För de som t ex sålt en bostad eller driver ett aktiebolag så skall det lämnas in extra bilagor. I aktiebolagskretsar är blankett K 10 central. Den hanterar sparat utdelningsutrymme, hur stort utdelningsutrymme företagsledaren erhåller för ett år och om man tagit utdelning så räknas skatten fram. Kort sagt en viktig blankett för alla småföretagare som driver aktiebolag. Blankett K10 är inte förtryckt från Skatteverket så det kan vara lite pyssel att få till den men är man osäker så hjälper vi på Arkiv gärna till.

De som driver enskild firma får ingen förtryckt blankett. Företagarens inkomst är det samma som firmans resultat. Det betyder att man först måste göra ett bokslut för firman och efter det kan man göra deklarationen. Firmans resultat redovisas i en näringsbilaga som kopplas till deklarationsblanketten. För våra kunder som driver enskild firma upprättar Arkiv bokslut och därefter hjälper vi till med bilagan och deklarationen. Enkelt och bra.

Är det något särskilt man skall tänka på?

Förutom att kontrollera förtryckta belopp så finns det avdrag som i vissa fall kan göras och här kommer två exempel.

Ränteavdrag

Du kan få en skattereduktion på 30 % på ränteutgifter upp till100 000 kr och däröver är det 21 %. Man pratar ofta om att det alltid är 30 % avdrag för ränteutgifter men i takt med att räntorna gått upp så är det fler och fler som kommer över 100 000 i räntor på ett år och vilket gör att avdraget minskar. Om man är ett par som har lån tillsammans kan det vara ide att kika på om man kan fördela räntorna emellan varandra för kanske tjäna lite på det.

Reseavdrag

Många vill ha reseavdrag och ännu fler gör fel om man får tro Skatteverket. Här kommer därför några grundregler. Avståndet mellan bostad och arbete måste vara minst 2 -5 km och man skall tjäna minst 2 timmar i restid jämfört kollektivtrafik. Redan här faller ganska många bort. Man kan få avdrag för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kr och för egen bil är avdraget 25 kr per mil.  Skatteverket har en fiffig beräkninshjälp som du hittar här 

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/bilochtrafik/avdragforresortillochfranarbetet.4.3810a01c150939e893f25603.html. Är du kund hos Arkiv kan du förstås även alltid fråga oss.

Lite datum

3 april. Sista dag att godkänna sin deklaration digital om man vill få skatteåterbäring redan i april.

2 maj. Sista dag att deklarera för alla som inte har anstånd med att lämna in deklarationen.

9-12 april skall man få skatteåterbäring om man godkänt sin deklaration digitalt senast 3 april.

4-7 juni skall man få skatteåterbäring om man deklarerat 2 maj.

Och sist men inte minst. Kvarskatt.Inte roligt att få men i vissa fall enkel att förutse, t ex vid utdelning från små aktiebolag eller vid bostadsförsäljning. Precis som räntor i allmänhet har räntan på skattekontot, dvs för kvarskatt, skjutit i höjden. Man kan minimera räntan på kvarskatt genom att göra en extra inbetalning till sitt skattekonto. Det går bra att swisha eller betala in via bankgiro och man kan betala allt på en gång eller göra flera mindre betalningar. Är du kund hos Arkiv är det bara att höra av sej så guidar vi.