Snabba svar
på snabba frågor.

När skall kontrolluppgifter för ränta och utdelning lämnas in?
Svar: Varje kalenderår senast den 31 januari.

När skall slutskatt vara betald om man har särskild deklaration?
Svar: Slutskattebeskeden skickas ut mellan augusti och december. För privat personer så skall slutskatten, eller mer populärt kvarskatten, vara betald 90 dagar efter att slutskattebesked skickas ut.

När skall slutskatt vara betald om man är företagare?
Svar: Om Skatteverket inte har några frågor skall slutskattbeskedet komma i september och skatten vara betald senast 12 december. De som inte är färdiggranskade i september kan få sitt slutskattbeskedet i december och så skall skatten vara betald den 12 mars.

När skall inkomstdeklaration lämnas in?
Svar: För privatpersoner och näringsidkare 2 maj. För företag är det räkenskapsåret som styr. Deklarationen ska lämnas vid närmsta deklarationstidpunkt sex månader efter räkenskapsårets slut.

Var ligger brytpunkt för statlig skatt?
Svar: För 2023 är brytpunkten för 20 % statlig skatt 613 900 kr. Den statliga skatten på 25 %, värnskatten, är sedan 1/1 2020 borttagen.

Får företaget bekosta motion?
Svar: Ja, och det kan dessutom vara en skattefri personalvårdsförmån. Sedan 2018 är att det är maxbelopp på 5 000 kr per anställd och år för friskvårdsbidrag och att Skatteverket utökat vad som kan ingå i friskvård så nu kan t ex spelavgift för golf räknas som friskvård.

Får man dra av pensionskostnader som enskild näringsidkare?
Svar: Ja, 35% av resultatet i näringsverksamheten efter räntefördelning och avsättning till periodiseringsfond och expansionsmedel

Får man ge anställd personal presenter utan att de beskattas?
Svar: Inte så ofta! Julgåva får man ge och den får som mest kosta 500 kr inklusive moms. Överstiger man det beloppet beskattas hela. Om företaget jubilerar (t.ex. 25 eller 50 år) kan gåva på max 1 350 kr överlämnas utan skatt och här gäller samma som innan dvs överstiger man det blir det skatt på hela beloppet!). Personligt jubiléum får firas med skattefri gåva två gånger, det kan vara efter 25 års anställning eller när den anställde fyller 50 eller 60 år och gåvan kan vara på max 15 000 kr.

Vad gäller om man arbetar över och köper mat till personalen?
Svar: Smörgås och dricka går bra. Lagad mat, pizza, hamburgare räknas som kostförmån och skall beskattas.

Vilket är bäst, aktiebolag eller enskild firma?
Svar: fråga oss!